3 opløftende alternativer til din to-do liste
Mentalt velvære,Selvudvikling

3 opløftende alternativer til din do-to liste

To-do lister er uden tvivl et yderst simpelt værktøj til, at få noget fra hånden hurtigt og effektivt. Især hvis du elsker, at ‘krydse af’ (det gør jeg). Men måske du ligesom jeg har oplevet, at to-do lister i perioder kan være demotiverende, uinspirerende eller ligefrem stressende? Som om at livet blot er én lang liste med uendelige opgaver? I så fald har jeg 3 opløftende alternativer til dig, som jeg selv har haft glæde af:

 

1. To-be listen

To-be listen handler om fokus på at være, i stedet for at gøre. Idéen her er, at du laver en lille liste over, hvem du gerne vil være i dag. Skriv din liste i jeg-form og i nutid. Eksempler:

 • Jeg er en tålmodig mor
 • Jeg er selvkærlig
 • Jeg er et ordensmenneske
 • Jeg gør noget ud af mig selv
 • Jeg er åben overfor forandringer
 • Jeg er mindful
 • Jeg tager ikke ting personligt

 

Kig på listen flere gange i løbet af dagen og mærk, hvordan den helt automatisk gør dig mere bevidst om dine tanker og følelser, og hvordan det påvirker dine handlinger i en mere positiv retning. Selvom det ikke er en to-do liste, vil du uden tvivl ‘få lavet noget’ – blot med et helt andet mindset.

 

2. Have-done listen

Have-done listen er et yderst tilfredsstillende værktøj, der virker særligt godt mod stress og følelsen af, at være ‘utilstrækkelig’. Idéen her er, at du starter dagen med en gabende tom liste og i løbet af dagen skriver alt det ned, som du har fået lavet. Den åbenlyse fordel ved en have-done liste er, at du ikke kan ‘fejle’ og ende dagen med en ‘ufærdig’ liste – som jo ellers kan ske med en normal to-do liste.

Når du ikke skal kigge på en trættende liste af ufærdige opgaver, men i stedet kan tage fat på diverse opgaver, som det passer dig, vil du desuden føle dig mere fri, inspireret og kreativ. Og du vil få et ekstra boost, hver eneste gang du kan tilføje en ny opgave på din have-done liste. Der kan meget hurtigt gå sport i, at få skrevet mest muligt på listen.

 

3. Fokus listen

Fokus listen er et særligt godt værktøj til dig, der har mange større projekter, mål og drømme, som du gerne vil arbejde på. Udfordringen ved større projekter, mål og drømme er ofte, at selve færdiggørelsen / opfyldelsen ligger et sted (langt?) ude i fremtiden, og derfor kan man meget let komme til, at udsætte alle de små skridt på vej derhen. Hvad er en dag fra eller til? Eller nogle uger? Eller nogle måneder?

Faktum er dog, at hvis du ikke tager alle de små skridt på vej derhen, så kommer du aldrig frem til din destination. Det er her, fokus listen kan hjælpe dig. Idéen her er, at du ganske enkelt laver en liste med dine fokus-områder. Eksempler:

 • En omsætning på mindst 100.000 kr. om måneden
 • Et rent og opryddeligt hjem
 • At kunne tale flydende engelsk
 • En slank og veltrænet krop
 • Et velfungerende ægteskab
 • At gennemføre et maratonløb
 • Total gennemrenovering af bolig

 

Hver eneste dag kan du kigge på din fokus liste og spørge dig selv for hvert punkt: “hvad kan jeg gøre for, at komme et skridt tættere på dette mål i dag?”. Hvert eneste skridt tæller. Stort som småt. Det vigtigste er, at du gør noget.

Det er vigtigt, at du indser, at du ikke behøver, at kende hvert eneste skridt og hele vejen på forhånd. Ofte tror vi, at vi som en anden Egon Olsen skal have alt timet og tilrettelagt, for at komme i mål. Det skal vi slet ikke – og det kan vi heller ikke. Vi kan umuligt vide på forhånd, hvad det præcis kræver, hvordan det præcis skal gøres og hvor lang tid det præcis tager.

Til gengæld ved vi altid, hvilket små skridt vi kan tage, for at komme lidt tættere på. Og det er de små skridt, du skal lære at tage. Gerne hver dag.

Eftersom fokus listen er en liste du skal bruge over lang tid, kan du gøre lidt mere ud af den, så den virker mere inspirerende og motiverende for dig. Du kan f.eks. krydre den med billeder, farvelægge den og hænge den op på væggen – eller hvad der end virker for lige netop dig.

Du kan måske også lide...