Måske du kender dette scenarie:
Den der drøm du har haft længe – nu skal det være! Du er top-begejstret, optimistisk, motiveret og inspireret. Du kan nærmest ikke tænke på andet. Du har en plan og du er bare SÅ klar. Det bliver helt fantastisk. Du går ivrigt igang og du er helt høj ved tanken om, hvor fantastisk alting bliver, når du er nået i mål.
Meeen efter nogle dage eller uger begynder begejstringen, optimismen og motivationen så småt at falde. Humøret dykker, tvivlen sætter ind og du begynder, at diskutere med dig selv om, hvorvidt det overhovedet er en god idé? Måske er det slet ikke noget for dig alligevel? Eller måske findes der en anden og bedre vej til målet?
Til sidst ender det med, at du giver op. Måske som en fast beslutning fra den ene dag til den anden. Eller måske lader du let og elegant drømmen glide i baggrunden, imens du skynder dig, at involvere dig i alt muligt andet. Resultatet er det samme: du kom ikke i mål (igen?).
Den emotionelle forandrings-cyklus
Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående scenarie, så kan du have stor glæde af, at lære om ‘The Emotional Cycle of Change’ (den emotionelle forandrings-cyklus). Modellen er udviklet af to amerikanske psykologer, Don Kelley og Daryl Conner, og den forklarer hvornår og hvorfor du altid giver op.
Modellen ser således ud – se dansk oversættelse og forklaring under billedet:
Stadie 1: uinformeret optimisme
Du starter på stadie 1. Humøret er højt og du er fyldt med optimisme. Du kan kun se fordele og er endnu ikke bevidst om prisen for, at nå dit mål. Dette stadie varer som regel ikke ret lang tid (dage / uger).
Stadie 2: informeret pessimisme
Det går stille og roligt op for dig, hvad det egentlig kræver, at nå dit mål. Nu begynder pessimismen så småt at sætte ind. Du bevæger dig ned i stadie 2, hvor du kommer i tvivl, og begynder at sætte spørgsmålstegn ved målets vigtighed og måske egne evner. Du begynder, at tænke over ‘gode’ grunde til at stoppe.
Stadie 3: helt nede i kulkælderen
Du bevæger dig nu ned i stadie 3, hvor du føler dig helt nede i kulkælderen. Prisen for dit mål kan tydeligt mærkes nu. Du er virkelig udenfor din komfortzone og du har endnu ingen fordele, gevinster eller mærkbare resultater – kun ulemper. Så hvad er pointen egentlig med det hele?
Hvis du giver op her – hvilket de fleste gør – så kan du ryge ind i en ond cirkel, hvor du gentagne gange starter forfra på stadie 1 og giver op, så snart du når til stadie 3. Forfra og forfra. Igen og igen. Uden nogensinde at komme i mål.
Stadie 4: Informeret optimisme
Hvis du formår, at være vedholdende i stadie 3, vil din store indsats på et tidspunkt begynde, at give dig resultater. Det kan f.eks. være i form af en større indtjening, et bedre helbred, en stærkere krop, flere følgere på de sociale medier, et mere opryddeligt hjem – eller hvad du nu end arbejder på at opnå. Der sker rent faktisk noget.
Du bevæger dig derved op i stadie 4, hvor optimismen begynder at vokse. Og den vil vokse mere og mere, for hver dag der går. Du kan se lyset for enden af tunnelen.
Stadie 5: Succes
Til sidst bevæger du dig op i stadie 5, hvor du endelig når dit mål. Du oplever nu alle fordelene og det føles fantastisk. Humøret er endnu højere end i stadie 1. Alle de rutiner der skal til for, at vedligeholde dit mål, er nu en del af din hverdag og din komfortzone. Det er ren lykke.
Forbered dig på stadie 3
Kan man ikke bare springe nogle stadier over? Nej, desværre. Vi må alle igennem stadie 1 til 5, hver gang vi ønsker forandring i vores liv. Det bedste du kan gøre, er derfor, at forberede dig på stadie 3. Vid, at det vil komme og at det bliver f*cking hårdt.
Hvordan forbereder du dig bedst? Udover at være bevidst om, at du vil ramme stadie 3 på et tidspunkt, så kan du reflektere over dine tidligere forsøg på, at nå et mål. Hvordan plejer dit stadie 3, at se ud? Hvad tænker du? Hvad føler du? Hvordan handler du? Og ikke mindst: hvordan kan du komme dig selv i forkøbet, så du ikke giver op?
Jeg har nogle forskellige forslag til dig, som du måske kan bruge:
– Skriv et brev eller optag en video til dig selv, som du kan læse / se, når det bliver svært. Fortæl dig selv i brevet / videoen, hvorfor du startede og hvor vigtigt det er for dig, at du kommer i mål.
– Del dit mål med én, der kan hjælpe dig og presse på, når det bliver svært. Fortæl vedkommende på forhånd, at han/hun ikke skal acceptere dine ‘kreative undskyldninger’ eller støtte dig i, at give op. Bed vedkommende om, at være ‘din rationelle hjerne’, når din egen hjerne ikke kan være det.
– Indret dine omgivelser på en måde, som gør det nemt, at gøre det, du skal gøre. Og svært eller umuligt at gøre det, du ikke skal gøre. Uanset om du skal starte på noget eller stoppe med noget – eller en kombination af begge dele – så vil det altid være meget lettere at overholde, hvis dine omgivelser er indrettet derefter.
– Skriv alting ned. Både målet i sig selv, men også hvert eneste skridt du tager. Undersøgelser har vist, at du har 42% større chance for, at nå dit mål alene ved, at du skriver selve målet ned. Du kan øge chancen yderligere ved, at skrive alle dine skridt på vejen ned også. At skrive ned, hjælper dig med, at være bevidst og fokuseret.
– Lav ugentlige delmål undervejs, der ikke handler om resultater i sig selv, men i stedet om handlinger. Hvis du f.eks. gerne vil tabe dig og har overholdt din plan i en given uge, så er det en succes – uanset hvad badevægten siger. Eller hvis du f.eks. gerne vil opbygge en blog og har lavet x antal indlæg på en given uge, så er det en success – uanset om der er kommet flere besøgende på din blog eller ej.
Hvad vil du gerne være god til?
Her til sidst vil jeg komme med en lille påmindelse: hvis du giver op igen og igen, så er det dét, du bliver god til. Du træner simpelthen din krop og dit sind til, at være en quitter. Hvis du derimod altid holder ud til det sidste – og kommer i mål – så er det dét, du bliver god til.
Med andre ord: det bliver nemmere og nemmere for hver gang – at give op eller at komme i mål – alt efter hvad du har trænet dig selv i. Hvad vil du gerne være god til?