Hvis du føler, at du gør det bedste du kan for at tabe dig og vægten alligevel ikke rokker sig ud af stedet, kan det være særdeles frustrerende: “hvorfor taber jeg mig ikke?” Lad os tage et kig på, hvad årsagen eventuelt kan være:
Du har ikke styr på dit kalorieindtag?
Det vigtigste først: har du styr på dit kalorieindtag? For at holde styr på kalorierne, skal du kende dit daglige kaloriebehov og dernæst finde ud af, hvor mange kalorier du reelt indtager. Eksempelvis ved hjælp af en kalorietabel.
Måske du synes, at kalorietælling lyder kedeligt eller besværligt, men uanset er det i hvert fald meget lærerigt. Mange oplever, at de allerede efter 2-4 uger med kalorietælling lærer en hel del om, hvor mange kalorier de forskellige fødevarer indeholder. Og derefter har de meget lettere ved, at holde styr på både vægten og kalorierne – også selvom de stopper med, at tælle kalorier.
Du vejer dig på det forkerte tidspunkt af dagen?
Din vægt vil altid svinge i løbet af dagen. Måske endda med flere kilo. Din vægt afhænger blandt andet af, hvornår du sidst har spist, hvornår du sidst har været på toilettet, om du har svedt meget (f.eks. ved at træne eller være i solarium) osv.
Disse udsving fortæller ikke så meget om din reelle vægt, da der er tale om vægten fra mad, drikkevarer, urin, afføring og sved.
Netop derfor skal du altid veje dig om morgenen – efter du har været på toilettet og før du indtager mad og drikke – og gerne nøgen. På den måde undgår du de værste udsving, og får et mere nøjagtigt billede af din reelle vægt.
Du vejer det du skal – eller for lidt?
Når du har opnået din idealvægt – eller evt. er kommet under – vil din krop helt naturligt sætte bremsen i. Og det skal den selvfølgelig gøre. Så måske du (for længst?) har opnået din idealvægt og forsøger at presse kroppen til yderligere vægttab?
Det er ikke altid, vi selv er så gode til at bedømme det, så prøv evt. at spørge én du holder af. Én som du ved, kan være ærlig.
Hvis du har mistanke om (eller ved) at du har en spiseforstyrrelse, er der hjælp at hente her.
Du er forstoppet?
Hvis du ikke laver ‘stort’ mindst én gang om dagen, er du med meget stor sandsynlighed forstoppet. Det betyder, at der helt bogstaveligt, ligger en masse gammel afføring i din tarm.
Gammel afføring kan veje en hel del. Adskillige kilo faktisk. Og det vil naturligvis vise sig på badevægten. Derfor kan denne vægt ‘udligne’ det vægttab du reelt har haft, så det ser ud som om, at vægten står stille.
Hvis du er forstoppet, kan du indtage kosttilskud med vandopløselige fibre – husk at drikke rigeligt med vand til.
Du har væskeophobninger?
Væskeophobninger kan vise sig som poser under øjnene, ‘skvulpende deller’ samt hævede ben, fødder og hænder. Typisk vil du også bemærke, at trykmærker fra f.eks. din hovedpude eller elastikken på dine strømper, tager meget lang tid om at forsvinde.
Væskeophobninger får dig til at se tykkere ud, end du reelt er og samtidig så vejer den overskydende væske jo altså også noget: helt præcist 1 kilo pr. liter. Har du f.eks. 3 liter overskydende væske i kroppen, giver det således 3 kilo ekstra på badevægten.
Hvis du har væskeophobninger, kan du drive det ud med et naturligt vanddrivende middel.
Vær i øvrigt opmærksom på, at salt binder væske. Så hvis du har for vane, at spise meget saltholdige fødevarer – og i det hele taget bruge meget salt i maden – så prøv evt. at skrue lidt ned. Du skal ikke være komplet ‘salt-fri’, da kroppen har brug for en lille mængde salt hver dag.
Du er begyndt at træne?
Normalt siger man, at det ikke er muligt at tabe sig og opbygge muskler på samme tid. At opbygge muskler kræver nemlig et kalorieoverskud, mens et vægttab kræver et kalorieunderskud. Det er derfor, man i fitness branchen taler om at skifte mellem ‘bulk’ (når der skal opbygges muskler) og ‘cut’ (når der skal tabes fedt).
Der er dog en undtagelse: nemlig nybegyndere! Som nybegynder kan du faktisk godt opleve, at du taber fedt og tager på i muskler på én og samme tid. Særligt hvis du tidligere har været meget inaktiv og samtidig spiste alt for meget. I så fald er din krop slet ikke vant til alle de nye tiltag, og vil reagere hurtigt og effektivt på den store omvæltning.
Det er naturligvis kun en fordel, da det altid er godt for både sundheden og udseendet med en god muskelmasse. Og det er bare med at nyde det, så længe det varer. Så snart du har været i gang i ½-1 år, tager det længere og længere tid at opnå synlige resultater.
Den forøgede muskelmasse giver naturligvis lidt ekstra på badevægten – pyt med det! Det bedste du kan gøre, er, at fokusere på fedtprocenten i stedet for vægten. Det siger meget mere om, hvorvidt du reelt har tabt dig (fedtmasse) eller ej. Du kan f.eks. bruge en badevægt, der også kan måle fedtprocenten.
Du skal have – eller har – din menstruation?
De fleste kvinder oplever en forøgelse af vægten før og under menstruationen. Den forøgede vægt skyldes, at hormonbalancen ændrer sig og forårsager tilbageholdelse af væske i kroppen. Det forsvinder af sig selv i løbet af ganske få dage.
Det er ganske normalt og altså ikke noget, som du hverken kan eller skal gøre noget ved. Til gengæld kan du undlade at veje dig omkring din menstruation, da du alligevel ikke vil få et reelt billede af din nuværende vægt.