Skønhedstips fra Sophia Loren
Skønhed,Smuk aldring

Skønhedstips fra Sophia Loren

Sophia Loren, født i 1934, er den sidste nulevende filmstjerne og skønhedsikon fra den tid, hvor skuespillere som Marilyn Monroe, Rita Hayworth, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Jayne Mansfield og Doris Day også var yderst populære.

I modsætning til mange andre verdensberømte kvinder fra den tid, har Sophia Loren altid formået, at holde godt styr på sit privatliv. Hun har haft et langt, stabilt ægteskab (hendes mand døde som 94 årig i 2007), hun har altid prioriteret sin familie højere end sin karriere og hun har haft gode, sunde vaner hele livet.

Sophia Loren er i skrevne stund 88 år. Som 86 årig medvirkede hun i filmen “The Life Ahead” på Netflix, og næsten alle der har set filmen, er enige om, at hun holder sig utrolig godt. Udover gode gener tror jeg personligt, at det i høj grad kan tilskrives hendes stabile privatliv, sunde livsstil og tidsløse skønhedstips. Og den gode nyhed er, at du kan gøre hende kunsten efter.

 

Kvinder & skønhed ifølge Sophia Loren

Tilbage i 1984 udgav Sophia Loren bogen ‘Women & Beauty’ (Kvinder & Skønhed), som jeg på et tidspunkt var så heldig, at få fingrene i gennem Amazon i Tyskland. I bogen deler Sophia Loren gavmildt ud af alle sine bedste tips både i forhold til den ydre skønhed (hårpleje, hudpleje, makeup, tøj, træning, kost osv.), men faktisk i ligeså høj grad til den indre skønhed.

I bogen taler Sophia Loren blandt andet om: visdom, modenhed, styrke, disciplin, ægteskab, moderskab, venskab, indre ro, selvtillid og selvkærlighed – og hvordan det altsammen kan bidrage til en kvindes velvære, og dermed i sidste ende også hendes ydre skønhed og udstråling.

At læse en bog om skønhed fra 1980’erne, skrevet af en smuk og vis kvinde, der på det tidspunkt var omkring 50 år, var en yderst forfriskende og opmuntrende oplevelse. Ikke et ord om uudholdelige diæter, hårde træningsprogrammer, dyre kropsprodukter eller mystiske ritualer. Alt er sund fornuft og helt nede på jorden. Her kan alle være med.

Derudover har Sophia Loren ikke fokus på, at ligne en kvinde i 20erne – hvis du desperat kæmper for, at se ung ud for evigt, har du tabt på forhånd, mener hun. I stedet vil hun have dig til, at have fokus på, at fremhæve den mere sofistikerede skønhed, som kun en moden kvinde kan have.

 

At ældes på den smukke måde

Sophia Loren anbefaler, at du holder op med, at følge tidens trends / idoler, og i stedet finder din egen personlige stil i forhold til makeup, hårfarve, frisure, briller, tøj osv. Eksperimentér og leg med forskellige farver, materialer og stilarter, indtil du finder det, der fremhæver lige netop din skønhed.

Derudover anbefaler hun, at du er opmærksom på, hvordan dit udseende ændrer sig med alderen, så du kan tilpasse din stil derefter. Eksempelvis har hun selv erfaret, at mindre – og ikke mere – concealer og foundation ofte ser bedre ud, når du bliver ældre, da det ellers blot ‘flytter sig’ til alle de forkerte steder og fremhæver dine alderstegn.

I det hele taget anbefaler hun, at du er opmærksom på, at din makeup ikke er for ‘hård’ og ‘tung’, når du først har nået den modne alder. Hvis du eksempelvis altid har brugt en tydelig, sort eyeliner eller tegnet dine øjenbryn op med en sort brynblyant, kan du prøve, at eksperimentere med en brun i stedet. Dette princip om at ‘lette’ og ‘bløde op’ kan bruges til alt fra læbestift til hårfarve.

Når det kommer til diverse alderstegn, er Sophia Lorens generelle holdning, at du skal forebygge alt dét, du med rimelighed kan, men undgå at være hysterisk og fanatisk omkring det.

I forhold til huden anbefaler hun, at du forebygger rynker og slaphed med en sund kost, motion, nænsom hudpleje og et fornuftigt forhold til solen. Og derudover at du aflærer, at lave unødvendige ansigtsudtryk, som f.eks. panderynker og bekymringsrynker der med tiden sætter sig som permanente rynker. Sidst, men ikke mindst: sov på ryggen, hvis du kan – så undgår du soverynker.

Hun understreger, at når du først er lidt (eller meget) oppe i årene, kan du aldrig opnå en decideret ung hud, men du kan altid opnå en sund hud, hvilket bør være målet.

I forhold til håret foretrækker hun, at holde de grå hår væk med en jævnlig omgang hårfarve. Lidt bølger eller krøller kan give fyld og ‘løfte’ tyndt hår, så du ser mere frisk og ungdommelig ud.

Sophia Loren er desuden ualmindelig dygtig til, at fremhæve og skjule lige præcis det, hun synes, der skal fremhæves eller skjules. Hun går ofte i figursyet tøj (hun har en flot timeglasfigur) og er ikke bange for, at vise sin kavalergang. Til gengæld har hun ofte choker halskæder på eller et lille tørklæde omkring halsen, så slap hud på halsen holdes på plads.

Selskabskjoler med enten halvlange ærmer eller lange ærmer i gennemsigtigt stof er endnu et godt trick fra Sophia Loren. Det giver et indtryk af bare arme, men eventuel hængehud og kreppet hud på armene bliver på magisk vis ‘udvisket’:


Sophia Loren til fest i 2014 (79 år)

 

Middelhavskost, gåture & strækøvelser

Sophia Loren sagde engang i et interview: “jeg vil hellere spise pasta og drikke vin, end at være en størrelse extra small.” Hun er en kvinde, der i høj grad nyder sin mad, men tag ikke fejl: hun putter ikke hvad som helst i munden og hun overspiser heller ikke. Hun er stor tilhænger af en klassisk, sund middelhavskost med gode råvarer og elsker at lave mad fra bunden.

Hun har trænet sig selv i, at mærke godt efter i kroppen, om hun overhovedet er sulten, før hun spiser noget. Og derudover være opmærksom på, hvornår hun er mæt, så hun ikke overspiser. Som barn i Italien under 2. verdenskrig har hun prøvet, at være underernæret og kronisk sulten, så det har for hende krævet ekstra meget bevidsthed, at aflære kroppens tendens til at hamstre.

Løbeture, styrketræning og andre krævende motionsformer har aldrig sagt hende noget. Hun siger selv, at hun aldrig har været en ‘atletisk’ type, men at hun finder det nødvendigt og dejligt, at få bevæget kroppen hver dag. Hendes daglige motion består af en lang gåtur (typisk 60-90 minutter) hver morgen og efterfølgende strækøvelser for hele kroppen.

 

Olivenolie, olivenolie, olivenolie

Sophia Loren er kæmpe fan af olivenolie. Økologisk, koldpresset, ekstra jomfru olivenolie – naturligvis. Hun sørger for, at indtage 2 spsk olivenolie om dagen i sin mad. Derudover bruger hun olivenolie i sin skønhedspleje: som makeupfjerner, som kropsolie, som efter-sol-pleje og som badeolie (nogle spsk i et karbad). Hun mener selv, at det har bidraget væsentligt til hendes skønhed.

Og hun har sandsynligvis ret. Olivenolie af god kvalitet indeholder E-vitamin, squalene og meget andet godt, der bekæmper frie radikaler, forebygger rynker, reparerer solskader, fremmer collagen produktionen og fugter huden i dybden. Altså mange af de samme kvaliteter, som vi ellers betaler 10 gange så meget for i små krukker og flasker med diverse cremer og serummer.

 

Nøglen er: det indre

Sophia Lorens bog bugner med praktiske skønhedstips fra start til slut, men gennem hele bogen er der også citater, anekdoter og personlige holdninger der understreger, at når alt kommer til alt, så er alle ydre skønhedstips ubrugelige, hvis den ‘indre skønhed’ ikke følger med.

At tro på sig selv, være disciplineret, sætte mål (og nå dem), lære noget nyt, prøve noget nyt, holde orden i sine omgivelser, passe godt på sig selv, nære sine sociale relationer, udvikle sine sociale færdigheder og acceptere sin alder er ifølge Sophia Loren nogle af de vigtigste komponenter til, at dyrke sin indre skønhed – som så også påvirker den ydre udstråling, uanset alder.

I slutningen af bogen filosoferer hun over, at alt for mange modne kvinder er så overdrevet optaget af, at bekæmpe den fysiske aldring, at de fuldstændigt overser det enorme potentiale, der ligger i mental vækst. Det er super godt, at forebygge fysisk forfald indenfor rimelighedens grænser, men enhver der forsøger, at bekæmpe fysisk forfald fuldstændigt, er dømt til at fejle.

Hun slutter bogen med følgende ord:

“Hvis du tager lidt på, opdager at du har brug for briller, får stik af smerter i knæene og lægger mærke til, at der dukker nogle brune pletter op på hænderne, fortvivl ikke. Der er en ungdommens kilde: det er dit sind, dine talenter, den kreativitet du bringer til dit liv og de mennesker du elsker. Når du lærer, at trække på denne kilde, vil du i sandhed have vundet over alderen.”

Du kan måske også lide...