Vægttab - holder du det hemmeligt?
Sundhed,Vægttab

Vægttab – holder du det hemmeligt?

Vægttab, holder du det hemmeligt? Jeg har godt lagt mærke til det i min kostvejledning. Der har af og til været kvinder, som holder deres igangværende vægttab hemmeligt for andre. Det har kvinderne gjort af forskellige årsager og det har jeg selvfølgelig haft fuld respekt for.

For nylig hørte jeg en ret interessant radioudsendelse. Lytterne – som alle var kvinder – blev spurgt ind til deres vægttab. Hvem i deres omgangskreds vidste noget om, at de var i gang med et vægttab? Her blev jeg noget overrasket over deres svar. Det var faktisk overraskende mange af de kvinder, som holdt det hemmeligt over for andre. Kvinderne skjulte, at de overhovedet var i gang med et vægttab. Hvorfor mon? Min nysgerrighed var blevet vakt!

 

Hvorfor holder du det hemmeligt?

Gad vide hvorfor så mange kvinder mon vælger at holde deres vægttab hemmeligt? Det kunne jeg godt tænke mig at vide. Derfor spidsede jeg ører, for dette var virkelig interessant, synes jeg.

Lytterne blev nu spurgt ind til, hvorfor de valgte at holde deres vægttab hemmeligt? De fleste af kvinderne fortalte, at det var fordi, de var bange for, hvordan andre reagerede, hvis de ‘faldt i’. Radioværten spurgte herefter kvinderne, om det var noget, de havde erfaring med? Altså at andre reagerede negativt, hvis de ‘faldt i’? Og det havde de! Alle sammen endda! Hvilke reaktioner havde disse kvinder mon fået? Hvorfor reagerede de med at tage et så drastisk skridt, som at skjule et vægttab?

 

Hvad vil der ske, hvis du fortæller om dit vægttab?

Kvinderne kunne bl.a. fortælle, hvordan de tidligere var blevet hånet og skammet ud, fordi de var ‘faldet i’. Nogle af kvinderne kunne også fortælle, hvordan de var blevet ‘udstillet’. Det kunne fx ske i et selskab til stor morskab for resten af selskabet. Andre igen kunne fortælle, hvordan ‘velmenende råd’ og ‘ du skal bare at tage dig sammen’, pludselig blev en ny del af dagligdagen. Et ‘råd’ de følte, de blev nødt til at forholde sig til.

Jeg var rystet, da jeg hørte disse mange kvinders fortællinger. De havde deres årsager til, hvorfor de havde valgt at hemmeligholde  deres vægttab. Nu kunne jeg meget bedre forstå, hvorfor kvinderne valgte at holde deres vægttab hemmeligt. De stakkels kvinder havde jo kun oplevet dårlige erfaringer, når de delte deres beslutning om vægttab med andre. Hvorfor havde ingen af kvinderne fået kærlig omsorg og støtte fra deres omgivelser? Det er mig en gåde!

 

Vægttab – Det kræver forberedelse

I mine øjne kræver vægttab forberedelse for, at du kan lykkes med det. Derfor er du også nødt til at investere tid og kræfter på at lave en god plan. Læg en god og gennemtænkt plan for dit vægttab, inden du overhovedet går i gang.

Start med at beslutte dig for om du er klar til et vægttab. Skal du starte lige nu eller skal du hellere vente lidt? Det er vigtigt at overveje om, der er mange sociale sammenkomster i den nærmeste fremtid. De kan ret hurtigt spænde ben for din beslutning om vægttab. Der forekommer nemlig ret ofte mange fristelser, når vi mødes socialt.

Dernæst skal du overveje, hvem der skal hjælpe dig? Hvem vil give dig kærlig støtte og omsorg, når det bliver svært? Hvem vil heppe på dig og fejre dine succeser sammen med dig? Hvem vil træne sammen med dig og være ‘skrap’ på en kærlig, støttende og omsorgsfuld måde? Hvem er villig til at gå hele vejen sammen med dig? Kan du svare på det, er du klar til næste skridt i din forberedelse.

 

Sæt dig et realistisk mål for dit vægttab

Når du har lavet de indledende forberedelser, er du klar til at sætte dig et mål for dit vægttab. Hvor meget har du planlagt, du vil tabe dig? Hvor lang tid skal dit vægttab strække sig over? Husk det er vigtigt, at dit mål er realistisk. Har du planlagt et stort vægttab, som skal strække sig over lang tid? Så vil mit kærlige råd til dig være, at du deler dit vægttab op i flere mindre delmål. Hvordan vil du tabe dig? Skal du følge en professionel kostplan, som er fastsat til fx 1200 kcal? Eller vil du hellere lave din helt egen personlige kostplan ved hjælp af gratis kalorietabel?

 

Kostdagbog – Din uundværlige ven i dit vægttabsforløb

Når du har fået ovenstående på plads, vil jeg råde dig til at føre kostdagbog, da du på den måde hele tiden kan følge med i, hvad du indtager af mad og drikke i løbet af en dag. En kostdagbog er nem at bruge og den giver dig et godt og hurtigt overblik over dit daglige indtag af mad, drikke og eventuelle snacks. Kostdagbogen er efter min bedste overbevisning dit vigtigste redskab i et vægttabsforløb, da den giver dig et retvisende billede af, hvordan du spiser og drikker gennem dagen. Jeg ved fra mange af mine brugere, at de er enige med mig i, at en kostdagbog nærmest er uundværlig i et vægttabsforløb.

 

Tillykke! Du er nu klar til at begynde dit vægttab

Som du sikkert allerede har opdaget, så er det en rigtig god idé at gøre meget ud af selve forberedelsen, inden du starter dit vægttab. Det er det selvfølgelig, fordi din chance for at nå i mål med dit vægttab bliver langt større. Forberedelsen er fundamentet for dit vægttab. Nu du har forberedt dig godt og grundigt, ved du, hvordan du vil forholde dig til mulige udfordringer. Udfordringer du vil møde undervejs i dit vægttabsforløb.

For en ting du kan være 100% sikker på, er, at du vil møde udfordringer. Der vil være perioder, hvor du får lyst til at droppe dit vægttab. Og netop fordi du har forberedt dig så godt, bliver du sandsynligvis kun lettere rystet, når du bliver udfordret. Derfor vil du højst sandsynligt hurtigt have lyst til at fortsætte dit planlagte vægttab. Du har sikkert blot brug for lige at ryste hændelsen af dig.

Du ved, at når du har gennemført de indledende øvelser, så er du klædt godt på. Du er klar til at begynde dit vægttab. Og du ved, hvordan du vil håndtere nogle af de mange faldgruber. Faldgruber der kan spænde ben, når du skal gennemføre dit vægttabsforløb.

Derfor vil jeg ønske dig al muligt held og lykke med din beslutning. Jeg tror på dig og jeg ved, du kan klare det. Du skal vide, jeg hepper på dig hele vejen.

Du kan måske også lide...